hund

natuurgeneeskunde

voor de hond

 

voorstellen
natuurgeneeskunde
praktijk
stervensbegeleiding
vaccineren
workshops/cursussen
reacties
producten
tarieven
contact
blog 2013
blog 2012

sitemap

stervensbegeleiding /afscheid nemen.

 

Eens moeten we allemaal afscheid nemen.
Deze workshop is bedoeld voor eigenaren, therapeuten, dierenartsen en voor iedereen  die zich meer wil verdiepen in de beleving van een dier tijdens de laatste fase zijn leven. De laatste fase van het leven is lastig maar kan ook heel mooi en dankbaar zijn. Ieder mens, maar ook ieder dier is een individu, is uniek. Dit houdt in dat begeleiding tijdens het ziek zijn en sterven altijd om een specifieke en individuele benadering vraagt. Als eigenaar hoef je niet lijdzaam toe te kijken, je kunt dit proces ondersteunen, voorbereiden, de beste keuzes maken samen met je dier.
afscheid2
In2008 heb ik onderzoek gedaan naar de emoties en belevingen van de hond tijdens het ziek zijn en sterven. En vooral hoe je juist in deze fase hulp kunt bieden vanuit de natuurgeneeskunde. Mijn ervaring is dat honden anders met het ziek zijn en de dood omgaan dan wij mensen. Dit betekent zeker niet dat ze geen pijn ervaren of geen emoties hebben, dat ze niet verdrietig kunnen zijn om het naderende afscheid, of dat ze niet kunnen rouwen om hun pas gestorven roedelgenoot.

Op deze dag komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:
Twijfel, beslissing, schuldgevoel, het juiste moment. De twijfels die we kunnen hebben, de beslissing voor euthanasie, neem je die zelf of laat je het over aan je omgeving of dierenarts? We gaan in op de emoties van dier en mens. Hoe belangrijk het is om tijd te nemen voor de emotie, geldt zowel voor het dier als de mens. Communicatie, door intuitief te communiceren kun je vragen hoe het met je dier is, hoe het voor hem voelt, wat hij nu zelf wil.
afscheid
Ervaring heeft geleerd dat dit heel verhelderend en helend kan werken. De keuzemogelijkheden, welke keuzes kun en moet je soms maken? Er worden verschillende therapiën besproken o.a. fyto (kruidengeneeskunde), bachremedies, essentiële oliën. Bespreking van een aantal middelen die je zou kunnen inzetten bij b.v. pijn, benauwdheid, verkramping, angst e.d. Deze middelen ondersteunnen de mentale en fysieke balans.

Terug

 

 
Copyright 2012 © Annelies de Bruijn